Fryske Bapao

Recept omschrijving

Bijzonder recept met een unieke eigenzinnige smaak; een bapao met Friese droge worst!

Wat moet je doen?

1. Kneed de ingrediënten tot een elastisch deeg; hoe langer je kneedt hoe elastischer het wordt. Wanneer het deeg wat droog blijft kunt u wat extra melk toevoegen.
2. Daarna op een warme plaats neerzetten en afdekken met een vochtige theedoek (boven een radiator bijvoorbeeld). Laat het hier een uur rijzen. Bereid ondertussen de vulling voor de broodjes.
3. Zet de avond voordat je de bapao gaat maken de woudboontjes in het water. Kook de boontjes beetgaar. Gaar ze niet te ver door, want dan zuigen ze zich vol water en word je vulling te nat.
4. Hak de bonen in kleine maar niet te kleine stukjes, zodat de structuur behouden blijft.
5. Snijd de sjalot en knoflook fijn en fruit lichtjes aan.
6. Meng met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
7. Wanneer het deeg gerezen is deelt u het op in balletjes van ongeveer 40 gram.
8. Rol de balletjes met een deegroller tot ronde pannenkoekjes.
9. Plaats wat vulling in het midden van de pannenkoekjes en vouw de broodjes dicht.
10. Plaats de broodjes op de gevouwen kant in een stoommandje en laat kort na rijzen.
11. Stoom de broodjes vervolgens in 12 minuten gaar.

Lekker ite!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor het deeg
– 400 gram Koopmans Pannenkoekmix Volkoren
– 1 ei
– 5 gram instant gist
– 200 ml melk
– Snuf zout

Ingrediënten voor de vulling

– 250 gram gele woudboontjes van Greijdanus
– 150 gram Friese droge worst van Familiebedrijf Weidenaar
– 20 gram sjalot
– 2 teentjes knoflook
– 15 gram Wartenster mosterd
– ½ bosje gehakte peterselie
– Peper en zout naar smaak