De Tocht staat symbool voor een echte Fries

‘En eigenlijk is het ook zo met onze droge worst. We maken een ambachtelijk erfstuk maar wel met de machines van nu voor een moment om te genieten. Maar daar stopt de vergelijking tussen droge worst en De Tocht ook wel hoor’ grapt Jouke Jongsma commercieel directeur bij Familiebedrijf Weidenaar.

Het familiebedrijf is gevestigd in Dokkum, één van de Elfsteden. In Dokkum worden de beroemde droge worsten van Weidenaar in de worstmakerij gemaakt. Daarnaast hebben ze een team van slagers dat vers vlees voor supermarkten maakt. We spreken Jouke Jongsma van Weidenaar over zijn fascinatie voor de Tocht.

‘De Tocht kan een geweldige promotie opleveren voor Fryslân en voor de Friezen als mens. Voor mij staan de schaatsers van De Elfstedentocht symbool voor een echte Fries. Een trochsetter, je bent één met de natuur en je gaat door tot het gaatje. Ik hoop dat het karakteristieke van een Fries ook in de voorstelling tot uiting komt’.

Wij van Weidenaar zijn partner van De Tocht omdat de Elfstedentocht een goed gevoel geeft en daarmee ook de musical. Het is iets om naar uit te kijken, een moment om samen te genieten van een stukje erfgoed in een nieuw jasje, de Elfstedentocht in musicalvorm.

‘In de handel krijg ik vaak te horen “o kom je uit Friesland dan zit het wel goed” ik denk dat de rest van Nederland ook zo naar de musical gaat kijken, de lat ligt daarmee hoog. Wij Friezen doen dingen en dan wordt het ook wat anders doen we het niet’.

‘Wat ik ook belangrijk vind is dat een volgende generatie met deze musical een inkijkje krijgt in de magie van de Elfstedentocht. Het gevoel dat ik in 1997 had toen ik bij Aldtsjerk stond te kijken naar de schaatsers op het ijs en naar de omstanders, die saamhorigheid vanuit heel Nederland, dat gun ik ook de generatie na mij.

Dus ook voor mijn kinderen en kleinkinderen is het prachtig dat ze de Tocht toch kunnen meemaken en proeven op deze manier. Ik ben zeker van plan te gaan, ik heb al een startbewijs’.

‘Tot slot, toch nog een belangrijke link naar droge worst en de Tocht want de Tocht maakt hongerig en zin naar iets hartigs en laten wij dat nou net maken. We noemen dat ook wel een ‘flaubyt’ voor tussendoor, dan kun je daarna nog net die laatste twintig kilometer schaatsen’.