Interview met Willem Feenstra onze Meester Worstmaker

Als je als worstmaker een exclusieve opleiding van het worstmakers gilde afrondt met een 9,9 en 9,6, dan mag je je met recht meester worstmaker noemen. Aan het woord is Willem Feenstra (34. hij begon in 2000 bij weidenaar als zaterdag- hulp en werkte zich op tot productieleider worstmakerij en kwaliteitsmanager.

“In 2000 kwam ik als zaterdaghulp bij het familiebedrijf terecht. Kratten wassen, schoonmaken, slavinkjes draaien... Na verloop van tijd kreeg ik steeds meer taken en omdat het vak me aansprak, koos ik na een mislukte hbo-opleiding, voor de slagersvakopleiding (SVO. De eerste drie jaar in Zwolle tot chef slager en daarna nog twee jaar in Wageningen tot vers manager industrie.”

Fingerspitzengefühl
“Zowel het proces van worst maken, als de techniek erachter spreken me aan. Ik denk dat dat ook mijn kracht is en de reden dat ik zowel de opleiding SVO als die van het Worstmakers Gilde goed heb afgerond. Veel mensen hebben voorkeur voor het een of het ander. Ik houd van zowel de praktische kant als de theoretische ver- dieping. Die combinatie maakt het leuk. Daar- naast moet je ook een beetje gevoel hebben voor worst maken. Noem het fingerspitzengefühl.”

Productieleider
“Ik wilde graag doorgroeien en bij Weidenaar was daar in die periode geen ruimte voor. Tussen 2008 en 2012 heb ik bij Koetsier Vlees- waren gewerkt. Toen de tweede generatie plaats maakte voor de derde en Lieuwe Weidenaar het stokje van zijn vader overnam, nam hij contact met mij op. Lieuwe werd algemeen directeur en vroeg of ik zijn functie als productieleider wilde overnemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik had het altijd naar mijn zin gehad bij Weidenaar en nooit uitgesloten dat ik daar wellicht ooit naar terug zou gaan.”

Constant productieproces
“Op dit moment ben ik productieleider worst- makerij en kwaliteitsmanager. Ik loop voor een deel mee in de productie en alles daaromheen, maak de planningen, doe de bestellingen en voer overleg met het management".

We werken met verse producten, dus het productieproces gaat constant door.

"Als bijvoorbeeld een machine kapot gaat, moeten we daar direct op anticiperen. Daarnaast beheer ik, samen met een externe consultant, ons kwaliteitssysteem. Dit is een continu proces van controle en verbetering van zowel producten als processen. Het bijhouden van veranderende wet- en regelgeving, inspelen op eisen van klanten en je processen hierop aanpassen zijn hier voorbeelden van. Ik maak werkweken van 43 uur en dan nog zitten er voor mijn gevoel te weinig uren in een week, want naast productie komt er ook bij het kwaliteits- beheer behoorlijk wat kijken.”

Innovatie
“Regelmatig krijgen we aanvragen van klanten voor nieuwe producten waar we dan meteen mee aan de slag gaan. Dit is een uitgebreid proces van trial and error waarbij we de nieuwe producten pas aan de klant voorleggen wanneer we er helemaal tevreden over zijn. Daarnaast bedenken we natuurlijk ook dingen zelf. De Fijnproevertjes bijvoorbeeld, waren een ingeving die zomaar bij me op kwam, maar omdat weer niet direct iets mee konden heeft het recept anderhalf jaar op de plank gelegen. Tot een klant een kleine snack nodig had van zo’n 10, 15 gram. Daar waren de Fijnproevertjes perfect voor.”

Dynamisch bedrijf
“Als Weidenaar doorgaat zoals nu, dan ligt er nog een mooie toekomst voor ons. Weidenaar is een dynamisch bedrijf dat zich steeds blijft ontwikkelen en specialiseren. Of het nu gaat om de grondstoffen die we gebruiken, het beheersen van onze productieprocessen, het inspelen op de groeiende biologische markt, ons IFS gecertificeerd kwaliteitssysteem, het beheer van aller- genen:we zorgen er steeds voor dat we aan alle eisen voldoen en meegaan met de tijd.”

 

 “Het meest trots ben ik op de groei van het bedrijf.

Samen hetzelfde doel
"In negentig jaar is ontzettend veel veranderd en om daar onderdeel van te zijn, ook al is het slechts de laatste dertien jaren, is ontzettend mooi. De persoonlijke ontwikkeling die ik hier doormaak geeft veel voldoening. Ik zie dat ook bij andere medewerkers. Iedereen is gemotiveerd. De lijnen met de directie zijn kort en er is een gevoel van saamhorigheid. We hebben onze eigen taken, maar zijn in wezen allemaal met hetzelfde bezig:van Weidenaar een succes maken. Nu en in de toekomst.”

Tekst MAS Outreach - OER Weidenaar magazine

  • VolgendeAl 90 jaar scheuren met Weidenaar
  • VorigeBiologische Knoflook droge worst