Het is toch heel normaal; lekkere en veilige producten maken?
Er hangt een gespannen sfeertje in ons familiebedrijf. Dit komt doordat wij drie dagen achtereen binnenstebuiten worden gekeerd door een instantie. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat onze smakelijke producten op de juiste wijze worden gemaakt. Na drie dagen praten, meekijken, bladeren en wat al niet meer is de conclusie: JA! Weidenaar voldoet aan alle eisen en maakt lekkere producten in een veilige omgeving.
Zo simpel als ik het beschrijf is het natuurlijk niet. Vanaf de zijlijn kijk ik mee want ik hoef als communicatiemens gelukkig niet deel te nemen aan de uitgebreide gesprekken en interviews over kwaliteit en hygiëne, hoewel ik het wel heel interessant vind. En ik kan je verzekeren, het zijn spannende dagen als je bezoek krijgt van IFS (International Featured Standards), de instantie die de certificering doet en uiteindelijk bepaalt of je goed en veilig werkt.
Onze kwaliteitsmedewerker Willem Feenstra heeft een hele kast vol met mappen die betrekking hebben op deze certificering. Daarnaast moeten alle medewerkers volledig volgens dit systeem werken en worden er dus ook heel wat uurtjes door IFS op de afdeling productie doorgebracht.
En ondanks het feit dat je weet dat je alles op de best mogelijke manier doet, is het dan toch spannend als ‘ze’ langs komen.
Maar het houdt ons ook scherp en gefocust. We werken namelijk met eten en dragen niet alleen verantwoordelijkheid voor ***lekkere*** producten maar ook voor ***veilige*** producten. We nemen het dan ook zeer serieus.
Op dinsdag zeven februari, de dag dat de driedaagse keuring begint, is Miranda Pander van Pander Consultancy al vroeg op kantoor. Zij ondersteunt Willem en is onze externe kwaliteitsmanager.
Als de bel gaat en ook de dame van het IFS ‘in the building’ is, zijn we los.
Lieuwe vertelt hoe dit voor hem is:‘Op dit soort dagen heb ik mijn kop er niet bij, alles en iedereen wordt doorgelicht en alleen daarvan word je al zenuwachtig. Als er iets misgaat komt het vaak meer door zenuwen dan dat er echt iets aan de hand is. Ze kijken je letterlijk op de vingers dus dat is spannend voor al onze mensen. Ik moet mezelf er telkens weer aan herinneren dat de mensen van IFS heus wel begrijpen dat wij het spannend vinden. Dat zijn namelijk ook gewoon mensen'.
'Naast het feit dat het heel veel stress met zich meebrengt, is het ook goed dat een externe instantie naar je bedrijf kijkt. Wat ik wel lastig vind, is het papierwerk dat er bij komt kijken. Hier ben je veel tijd aan kwijt terwijl we allemaal het liefst bezig zijn met het maken van mooie producten. Maar ja, dat is ook de tijd waarin we leven en de standaard die we onszelf opleggen. We willen deze certificering omdat we onze producten op het hoogste niveau maken en dan moet je gewoon voldoen aan deze eisen', zo vertelt Lieuwe, mijn broer en tevens eigenaar van ons familiebedrijf.
Foto:Tryntsje Nauta, project Oranjekoek
Er zijn natuurlijk nog tal van andere momenten dat ons bedrijf gekeurd wordt door instanties maar daar zal ik je nu niet mee lastig vallen. Ik heb je een klein inkijkje willen geven in de wereld van voedselveiligheid. Maar nu is het tijd voor taart want dat hebben we verdiend! Deze drie dagen waren stressvol maar vooral een bevestiging van het feit dat we goed bezig zijn en dat mogen we best even vieren. Niet teveel en niet te lang want het is gewoon heel normaal wat we doen, toch? ;
Wini Weidenaar