Interview Heleen Sonneberg van Weduwe Joustra

 

Als klein meisje informeerde ze al bij pa ‘Hoe is het op de zaak’

Vandaag ben ik bij Heleen Sonnenberg, directeur van het mooie authentieke bedrijf Weduwe Joustra, op bezoek. Ik kom binnen op kantoor en wordt met open armen ontvangen. Het kantoor bevindt zich boven de winkel op zolder. Het is heerlijk chaotisch. Er wordt namelijk verbouwd bij De Weduwe. Niet om groter te worden maar om efficiënter te gaan werken.

Heleen groeide op in het bedrijf. Als klein meisje wilde ze altijd weten hoe het op de zaak was en ze was er regelmatig te vinden. Heel anders dan haar broer. Hij was meer bezig met zijn boten. Het is dan ook altijd vanaf het begin duidelijk geweest dat niet hij maar Heleen het bedrijf over zou nemen. ‘Mijn nichtje van tien, de dochter van broer Uco, informeert daarentegen al wel naar de zaak. Dan appt ze even en vraagt:en hoe is het op de zaak?. Lache toch’ zegt Heleen.

Het enthousiasme spat ervan af

Een week op de Libelleweek staan, een borrel hier en daar en tot over de oren in de verbouwing. Ze is overal bij!

‘Loslaten, daar ben ik niet zo goed in. Soms breekt dat me op maar het is ook mijn sterke kant. Dat herken jij toch wel?’ vraagt Heleen aan mij.

Ik moet bekennen dat ik dat inderdaad herken zowel bij mijn opdrachten maar meer nog bij Weidenaar. Een familiebedrijf laat je nooit los. Het is een onderdeel van je. Jij bent het bedrijf en het bedrijf is jou.

De herkenning is ook gelijk de reden van mijn bezoek aan Weduwe Joustra. We kunnen van elkaar leren en we begrijpen elkaar. Het is daarom heerlijk om af en toe even tijd voor elkaar te maken om bij te praten. Naast kennis delen hebben we ook een prachtig product samen ontwikkeld. Een geschenkdoos met een flacon Weduwe, twee borrelglaasjes en onze Friese droge worst. Het bijzondere van deze doos is dat op de achterkant onze familieverhalen staan. Een mooi product van twee mooie bedrijven.

Ondanks dat we nog wel uren door kunnen kletsen, want praten kunnen we beide goed, besluit ik Heleen alleen te laten. Ze heeft nog een lange dag voor de boeg waarin weer veel beslissingen genomen moeten worden. Ik heb groot respect voor deze bijzondere vrouw die met zoveel passie haar bedrijf weet te runnen. Meer weten over ‘De Weduwe’ neem een kijkje op de website maar neem ook zeker een kijkje in de winkel in Sneek aan het Kleinzand.

Wini Weidenaar

  • VolgendeArtikel in het vakblad De Slager
  • VorigeBiologische Knoflook droge worst